EDDIG MEGJELENT SZÁMAINK

A Magyar Budo 2005/1 szám tartalmából


Magyar Budo Magazin 2005/1 száma A keleti küzdősportok és harci művészetek magazinja 2005/1 számának 2. oldalán "Megörökített pillanatok" címmel színes fotók adnak ízelítőt a keleti küzdősportok és harci művészetek epizódjaiból.

A budo rovatban "Harci művészet és harci szellem továbbélése a Tokugava korszak végén" címmel új, történelmi tárgyú sorozat indul. A harci művészetek rovat hírei, tudósításai közül kiemelkedik az Össz-harcművészeti Budapest-bajnokságról és az ezzel együtt lobonyolított magyar knock-down csapatbajnokságról készült beszámoló.

A karate-do rovat élén a Magyar Karate Szakszövetség évadzáró ünnepségéről készült tudósítás található, benne a versenyeken, illetve a karate érdekében végzett kiemelkedő teljesítményűkért jutalmazott versenyzők, edzők, szakemberek névsorával. Szintén itt található a junior és kadet karate Európa-bajnokságról készült tudósítás, az Adidas-Hanami Kupa verseny eredménylistája, valamint a BM Kerepesi úti objektumában átadott új küzdősport centrum bemutatása.

A kyokushin karate oldalak jelentősebb írásai közül megemlítjük Róka Györgyi (2. dan) portréját; a Magyar Karate Szakszövetség kyokushin karate diákolimpiájának országos döntőjéről (ahol ezúttal valamennyi hazai kyokushin karate szervezet képviseltette magát) tudósítást; a Magyar Kyokushin Karate Szervezet és az Oyama KKSZ versenyeiről, fontosabb eseményeiről készült tudósításokat.

A shito-ryu karate oldalon bemutatkozik az ÁSE új shito-ryu klubja, továbbá interjú olvasható Zallel László mesterrel, sikeres edzői munkájának "titkairól", valamint a ShitoKai KSZ évzáró ünnepségéről. A shotokan karate rovat híreit a fudokan karate versenyek eredményei követik.

A JKA shotokan karate oldalakon az évi rendes közgyűlésről készült beszámoló mellett megtalálható a szövetség jelenlegi klubjainak címjegyzéke, valamint az edzők és hivatalos vizsgáztatók névsora, fokozata. A wado-ryu rovatban megismerhetjük Böde Nóra karatékát, aki már másodszor vehette át az oktatási minisztertől a "Magyar Köztársaság jó tanulója, jó sprotolója" kitüntető címet.

Az IKGA goju-ryu rovatban a szövetség válogató versenyének eredményét, a goju-ryu karate oldalon Takeji Ogawa (8. dan) shihannak a karate olimpiai programba kerülésével kapcsolatos véleményét olvashatjuk. A honto-ryu karate és a yang tang do karate szövetségek információit az aikido rovat követi, melynek hírei, információi mellett érdekes olvasmány az Ueshiba Moriteru doshu bolognai edzőtáborával kapcsolatos interjú.

A nanbudo rovat ismét színes fotókkal illusztrált beszámolóval jelentkezik. Ezúttal a Yoshinao Nanbu doshu, stílusalapító mester által vezetett edzőtáborról, valamint a harcművész bemutatóról és bálról (melynek Csonka András - a fotón karate-giben látható - volt a sztárvendége) kapunk ízelítőt.

A kendo oldal fő hire: Inagawa Teruyoshi, Japán budapesti nagykövete a Magyar Kendo Szvöetségnek nyújtandó jelentős anyagi támogatásról írt alá megállapodást Vadadi Zsolttal, az MKSZ elnökével.

A kung-fu rovatban a Magyar Fathsani Wing Chun Harcművészeti SE Központi Kung-fu Iskolájának megnyitásáról, valamint a shirayan vajramutthi harcművészet történetéről olvashatunk.

A kempo oldal kiemelt eseménye a három esztendeje motorbalesetben elhunyt népszerű és nagy tekintélyű hazai mester, Juhász Ferenc emlékére szervezett nemzetközi bajnokság.

Az ITF taekwon-do rovatban a május 8-án Budapesten, a Körcsarnokban megrendezendő látványos taekwon-do szupershowra hívják fel a figyelmet. A WTF taekwondo oldalakon a nemzetközi versenyekről készült beszámolók mellett a világszervezet aktuális hírei olvashatók.

A szumó rovatból megtudhatjuk, hogy Tóth Attila (japán nevén: Maszuto) már magyar profi versenyző is küzd Japánban. A következő oldalon viszont már a "Kobudo, a fegyverek útja" című írás első részét olvashatjuk, melyet a kyudo rovatban "Az íjászat zen művészete" cikk második része követ.

A kick-box szövetség hírei, 2005. évi versenynaptára után a thai box oldalon "A muaythai történelme, technikái" sorozat III. része, majd a jiu-do oldal következik.

Először jelentkezik a kézitusa rovat, melyben a magazin olvasói megismerkedhetnek dr. Zöllei Zoltán honvéd alezredes, katonai kézitusa szakértővel, akinek a közelmúltban megjelent könyve a keleti küzdősportok és harci művészetek mesterei körében is komoly érdeklődést váltott ki.

A lap vendége ezúttal Ferrari Violetta színművésznő, akit főleg az idősebb korosztály ismer fel azonnal, mint a 2×2 néha 5 című film női főszereplőjét. (Annak idején sok ezer fiatalt vonzott ez a film a sportrepülés, majd a katonai repülés irányába.)

A könyvespolc rovatban folytatódik "A nindzsák tudománya" sorozat.

A hagyományosan jelentős terjedelmű judo rovat oldalak élén a nagyszerű magyar sikerekkel zárult budapesti Hugária Kupa. és az egyetemi és főiskolai világbajnokság beszámolói állnak, melyeket a hazai versenyek eredményei követnek. Sokak számára bizonyára érdekes olvasmányt jelenthet a Rajmon-testvérekről (Gyuláról és Árpádról, az 50-es évek első felnőtt magyar bajnokairól) készült írás.

A Magyar Budo legújabb száma megvásárolható az újságárusoknál, a budo sportboltokban, továbbá a keleti küzdősportok jelentősebb hazai versenyein is. A régebbi lapszámok szintén beszerezhetők a jelentősebb budo sportboltokban, illetve a szerkesztőségben.

A szerkesztőség telefon és fax száma: (1)262-4254
E-mail: magyar.budo@t-online.hu
Honlap: www.magyarbudomagazin.hu és www.magyarbudo.hu