EDDIG MEGJELENT SZÁMAINK

A Magyar Budo 2008/4 szám tartalmából


Magyar Budo Magazin 2008/4 száma

A keleti küzdősportok és harci művészetek magazinja 2008/4 számának 2. oldalán képösszeállítást találunk a Kyokushin-kan nyílt korosztályos japán bajnokságról, melyen két magyar versenyző is felállhatott a dobogóra.

A budo rovatban folytatódik a "Bushido - a szamurájok etikai kódexe" című sorozat, mely témája ezúttal a jóindulat, együttérzés.

A harci művészetek rovatban "A kard és a kardforgatás művészete" sorozat befejező része, valamint "A fegyvertelen küzdőművészet" sorozat I. része (a sumo és a jujutsu) olvasható. Szintén ebben a rovatban található a "Nindzsákról - mítoszok nélkül" című sorozat IV. része. Ezt követi a Rákóczi úton található Sporttemplom (korábban Butokugan) bemutatkozása.

A karate-do rovat vezető írása természetesen S. Kovács Ádám WKF karate világbajnokságon elért ezüstérméről tudósít. Ezt követik az ippon shobu karate magyar bajnokság, a diákolimpia országos döntő, a Budaörs Kupa és a Balaton Sió Kupa versenyek eredménylistái.

A kyokushin karate rovat első oldalán megtudhatjuk, hogy a Kyokushin Karate Seibukai Szervezet versenyzői ezüst- és bronzérmet nyertek a japán bajnokságban. Ugyanitt búcsúzik a magazin a lapzártakor elhunyt Somogyi Gézától, a magyar harcművészek és keleti küzdősportosok népszerű Géza bácsijától. A Kyokushin-kan Karate MTKKSZ oldalon a világ eddigi legnagyobb knock-down karate versenyéről kapunk előzetes információkat, majd a magyar szövetség versenyzői által Japánban szerzett két bronzéremről olvashatunk beszámolót. Ezt követi a harmadik nagyszerű magyar siker - szintén Japánban: Herczeg Lilla, a Kyokushin Karate IKO-Matsushima Csoport versenyzője világbajnok lett Tokióban! Az NPO WKO Shinkiokushinkai rovatban a 15 éves Tekeres SK sikeres működéséről találunk beszámolót.

A shotokan karate rovatban az AJKA Shotokan Karate-do Szövetség versenyzői által a WUKO 20 év alatti karatékáinak világbajnokságán elért 16 magyar éremről és számos más fontos eseményéről közöl információkat a lap. Szintén ebben a rovatban találhatók a 20 éves SKI Magyarországi Szövetség hírei, valamint az IJKA nyílt országos karate stílusbajnokság beszámolója. A JKA shotokan karate rovatban a magyarországi szövetség ESKA Európa-bajnokságon kiemelkedően szerepelt versenyzőinek sikereiről (Zsigmond Krisztina aranyérmes) és a jelentős hazai versenyeiről olvashatunk.

A shito-ryu karate rovatban a Karate Klub Sporting Budo mutatkozik be.

Az IKGA goju-ryu rovatban a szövetség két tehetséges junior versenyzőnőjét ismerhetjük meg. A goju-ryu karate oldalon a Magyar Budo szépségversenyének győztesét ismét a dobogó tetején láthatjuk, de ezúttal mint a kadet és junior goju-ryu Európa-bajnokság aranyérmesét! Ugyanitt ismerhetjük meg a dinamikusan fejlődő Dynamic KSE-t. A jundokan goju-ryu rovatban viszont Patai Tamásról, a Republic együttes népszerű gitárosáról azt is megtudhatjuk, hogy immár tíz éve karatézik, s a fia és a lánya szintén tapasztalt karatéka - ők a Fortuna KSE sportolói.

A wadokarate rovatban képes összeállítás készült a Magyarországi Wado-ryu Karate Szövetség versenyzőinek a WUKO ifjúsági világbajnokságon elért kiemelkedő sikereiről.

A fudokan karate rovatban az Ercsiben lebonyolított hagyományos Mikulás Kupa szerepel kiemelten, de megtudhatjuk, hogy a Tempo KSE miért nem folytatja a 17 éves hagyományt...

A honto-ryu oldalon a Fighter KK versenyzőinek hazai és külföldi sikereiről olvashatunk.

A Mitsuya-kai International, a shorin-ryu karate és a nanbudo rovatban egyaránt az edzőtábori beszámolók jelentik a fő témát.

A magazin középső színes oldalain ízelítőt kapunk a legendás kínai Shaolin Kung-fu Iskola bemutató csoportjának január 24-én a Fővárosi Nagycirkuszban műsorra kerülő látványos műsorából, illetve a 25 éves Seven Star Mantis (Hét Csillag Sáska) jubileumi gálájáról.

A kempo rovatban a VI. Délvidék Kupa mellett a magyar kemposok lengyelországi shorin-ryu edzőtáborozásáról számolnak be a magazin tudósítói. A zen bu kan kempo oldalon a XIII. Hanshi Kupa kapta a "főszerepet", annál is inkább, mert bár tíz ország versenyzői indultak, csupán egy francia hölgynek sikerült a külföldiek közül a dobogó tetejére állnia.

Az aikido rovatban a MAAE szervezet hírei kapták a legnagyobb terjedelmet.

A WTF taekwondo oldalakon az országos bajnokság mellett a külföldi versenyekről készült beszámolók szerepelnek.

Az ITF taekwon-do rovatban az olaszországi Világkupa és a korosztályos egyéni és csapat országos bajnokság kapott helyet.

A wushu rovatban a WTKA világbajnokságon és a wushu Európa-bajnokságon elért magyar sikerekről olvashatunk.

A doce pares eskrima oldalon a Fülöp-szigeteki botvívás magyar bajnokságáról tudósít a lap.

A kick-box rovatban a guimaresi Európa-bajnokság és a jelentősebb hazai versenyek eredményei találhatók.

A kudo oldalon a nyílt Balkán-bajnokságon részt vett magyar versenyzők szerepléséről tudósítanak. Ezt követi a thai box diákolimpia eredménylistája és a jiu-do rovat.

Ebben a számban Huszák Zsóka jazzénekes a magazin vendége.

A könyvespolc rovatban VI. részével folytatódik a túlélési sorozat, mely fő témája a vadonban beszerezhető állati táplálék.

Az olvasók oldalán a humoros írások és vers mellett egy komoly témát felvető olvasói levél található.

A judo rovat az MJSZ 2009. évi versenynaptárával indul, majd a junior világbajnokság (benne a szabályok módosításával), az U23 Európa-bajnokság beszámolóival, a hazai bajnokságok eredményeivel és a Masters Európa-bajnokság híreivel folytatódik. A judosport hírei közül természetesen kiemelkedik a tisztújító közgyűlés beszámolója, mely aligha okozott meglepetést a sportágat jól ismerő olvasók számára, hiszen előre látható volt, hogy dr. Tóth László (akit előzőleg az EJU kincstárnoki tisztségében is megerősítettek) az egyetlen esélyes az elnöki tisztségre.

A Magyar Budo legújabb száma megvásárolható az újságárusoknál, a budo sportboltokban, továbbá a keleti küzdősportok jelentősebb hazai versenyein is. A régebbi (53) lapszámok szintén beszerezhetők a jelentősebb budo sportboltokban, illetve a szerkesztőségben.

A szerkesztőség telefon és fax száma: (1)262-4254
E-mail: magyar.budo@t-online.hu magyarbudo@gmail.com
Honlap: www.magyarbudomagazin.hu és www.magyarbudo.hu