EDDIG MEGJELENT SZÁMAINK

A Magyar Budo 2009/1 szám tartalmából


Magyar Budo Magazin 2009/1 száma

A XVI. évfolyamába lépett keleti küzdősportok és harci művészetek magazinja 2009/1 számának 2. oldalán színes képösszeállítás idézi fel az október 2-4. között Budapesten sorra kerülő össz-kyokushin karate világbajnokság első sajtótájékoztatóját A lap első írása az "Önvédelem, vagy önbíráskodás" napjaink egyik sokakat foglalkoztató problémáját elemzi.

A budo rovatban folytatódik a "Bushido - a szamurájok etikai kódexe" című sorozat, mely témája ezúttal az udvariasság.

A harci művészetek rovatban "A fegyvertelen küzdőművészetek" sorozat II. része (a shotokan és a wado-ryu) olvasható. Szintén ebben a rovatban található a "Nindzsákról - mítoszok nélkül" című sorozat V. része. Ezt követi a Rákóczi úton található Sporttemplom tavaszi programjainak ismertetése.

A karate-do rovat élén olvasható az MKSZ decemberi évadzáró ünnepségéről készült beszámoló, melyet a magyar karatesport kiemelkedő sikerét jelentő (két arany- és három bronzéremmel) kadet, junior és U 21-es EKF Európa-bajnokság követ.

A kyokushin karate rovat a Majré SE bemutatkozásával indul, majd az októberi össz-kyokushin karate világbajnokság iránt külföldön egyre növekvő érdeklődésről és a lendületes felkészülésről olvashatunk. A rovat harmadik jelentős írása az IKO Kyokushinkai Szervezet lengyelországi sikeréről és az érdi utánpótlás verseny eredményeiről ad hírt.

A shito-ryu oldalon megismerhetjük shihan Kurdi Gábor (6. dan) XVIII. kerületi tanítványait.

A shotokan karaterovatban az AJKA Shotokan Karate-do Szövetség híreit, sensei Sáfár László (9. dan) edzéssel kapcsolatos gondolatait, valamint az SKI Magyarországi Szervezete világbajnokságra történő felkészüléséről készült tudósítást olvashatjuk.

A JKA shotokan karate rovatban a magyarországi szövetség aktuális hírei, eseménynaptára és 2008. évi bajnokaik edzésprogramjai található.

Az goju-ryu karate a IX. Halom Kupa eredményei és a Dynamic Karate Sportegyesület legújabb híreit adják közre. Ugyanitt található a 2009. évi események listája. A jundokan goju-ryu rovatban oldalon Falusi Márton mester fejti ki a karatéval kapcsolatos gondolatait.

Az IKGA goju rovatban Gogen Yamaguchi (10. dan) könyvéből olvashatunk egy újabb részletet. Ezt a honto-ryu, a Mitsuya-kai International és a fudokan karate rovatok követik.

A színes oldalakon található az október 10-11-én Egerben megrendezésre kerülő SKDUN világbajnokság, továbbá a 120 éves Fővárosi Nagycirkusz ünnepi műsorának plakátja. Szintén itt kapott helyet a budapesti K-1 tornáról (Bárdosi Sándor MMA versenyrendszerben kiharcolt KO-győzelmét bemutató) képriport. Ehhez kapcsolódik a február 28-i K-1 tornáról készült részletes írásos beszámoló.

A K-3 rovatban Növényi Norbert és Felföldi Szabolcs világbajnoki címmérkőzése kapott kiemelt terjedelmet.

A kempo rovatban a VII. Juhász Ferenc emlékversenyről készült tudósítás, a zen bu kan kempo oldalon hanshi Lévai László 7. danra tett sikeres vizsgája és stílusvezetői kinevezése olvasható.

A sumo és a kung-fu rovatok után aikido oldalak következnek. Ezek élén kapott (jelentőségének megfelelően) kiemelt terjedelmet annak az aikidos biztonsági őrnek a helytállása, aki megakadályozott egy bankrablást és elfogta a fegyveres tettest is.

A WTF taekwondo rovat első tudósításának témája: Patakfalvy Miklósnak, a szövetség elnökének eddigi sporttevékenysége elismeréseként, születésnapja alkalmából Gyenesei István díszoklevelt adott át. Ugyanitt olvashatunk az új WTF versenyszabályokról és a para-taekwondo előtérbe kerüléséről.

A Magyar ITF taekwon-do Szövetség eseménynaptára, a kyudo, kick-box, ju jutsu, jiu-do, kudo, jujutsu rovatok hírei után a sport és egészség rovat következik ahol a "Küzdősportok és sportorvoslás" címmel tartott konferencia beszámolója kapott helyet.

A magazin vendége azúttal Sándor György, egykori kick-box világbajnok, a Pitbull Team vezetője, sikeres full-contact edző.

Az olvasók oldalán a komoly témák mellett most is helyet kaptak a humoros írások. A könyvespolc rovatban (többek közt) Várszegi Rudolf és Németh "Nyiba" Sándor verseit tartalmazó új könyveket ismertetik.

A judo rovat a Hungária Kupa nemzetközi férfi versenyről készült tudósítással indul, s két hazai verseny beszámolójával folytatódik. A magazin ezúttal az Ungvári testvéreket mutatja be. Miklós már közel egy évtizede az egyik legsikeresebb magyar versenyző, de fiatalabb tesvérei, Zoltán és Attila is már beverekedte magát a hazai, sőt a nemzetközi élmezőnybe. (Mindhárman esélyesek, hogy kiharcolják a londoni olimpián való részvétel jogát.) A judosport hírei most is számos érdekes és hasznos információt tartalmaznak.

A Magyar Budo legújabb száma megvásárolható az újságárusoknál, a budo sportboltokban, továbbá a keleti küzdősportok jelentősebb hazai versenyein is. A régebbi (54) lapszámok szintén beszerezhetők a jelentősebb budo sportboltokban, illetve a szerkesztőségben.

A szerkesztőség telefon és fax száma: (1)262-4254
E-mail: magyar.budo@t-online.hu magyarbudo@gmail.com
Honlap: www.magyarbudomagazin.hu és www.magyarbudo.hu