EDDIG MEGJELENT SZÁMAINK

A Magyar Budo 2009/2 szám tartalmából


Magyar Budo Magazin 2009/2 száma

A megjelenésének 15. évfordulójához érkezett magazin 2009/2 számának 2. oldalán színes képösszeállítást találunk az október 2-4. között Budapesten sorra kerülő össz-kyokushin karate világbajnokság magyarországi válogató versenyéről.

A lap első írása a keleti küzdősportok és harci művészetek jubileumi évfordulója alkalmából elsősorban a jelennel és a jövő kilátásaival foglalkozik. Ugyancsak ezen az oldalon köszöntik dr. Galla Ferenc judo mesteredzőt, a TF küzdősportok tanszékének nyugalmazott vezetőjét, egyetemi docenst 80. születésnapja alkalmából (akinek a magazin megjelenését követő ünnepségen. adták át az IJF által adományozott 9. dant igazoló oklevelet és bíborpiros övet).

A budo rovatban V. résszel folytatódik a "Bushido - a szamurájok etikai kódexe" című sorozat. Szintén ezen az oldalon közli a lap azoknak a küzdősportos diákoknak a nevét, akik most kapták meg "A Magyar Köztársaság jó tanulója - jó sportolója" címmel járó díjakat.

A harci művészetek rovatban "A fegyvertelen küzdőművészetek" sorozat III. része (a kyokushin) olvasható. Szintén ebben a rovatban található a "Nindzsákról - mítoszok nélkül" című sorozat VI. része. Ezt követi az összharcművészeti fesztivál és kyokushin karate VB válogatóról készült beszámoló.

A karate-do rovat élén olvasható dr. Mészáros Jánosnak, az MKSZ elnökének adományozott magas kitüntetésről (Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt) szóló híradás. A magyar karatékák nemzetközi sikereit ismertető hírek után a WKF karate egyéni magyar bajnokság, az ippon shobu diákolimpia és a knock-down diákolimpia eredménylistái következnek.

A kyokushin karate rovat az október elején sorra kerülő össz-kyokushin világbajnoksággal összefüggő tudósításokkal indul. Ezeket az IKO Kyokushinkai Szervezet klubjainak ismertetői (folytatás a következő lapszámokban), valamint a Shinju-kai Kupa eredményei követik.

A wadokarate rovatban a Magyarországi Wado-ryu Karate Szövetség híreit találjuk

A shito-ryu karate oldalon közelebbről is megismerhetjük azokat a stílushoz tartozó karatékákat, akik idén elnyerték "A Magyar Köztársaság jó tanulója - jó sportolója" címet.

A JKA shotokan karate rovatban a magyarországi szövetség versenyzőinek a felnőtt és a korosztályos Európa-bajnokságokon elért sikereiről, valamint a legjelentősebb hazai versenyeikről olvashatunk.

A shotokan karate rovatban az AJKA Shotokan Karate-do Szövetség híreit, sensei Sáfár László (9. dan) a karate jövőjével kapcsolatos (elgondolkoztató) írását, majd a Magyar IJKA KKE információit találjuk. Szintén ebben a rovatban mutatkozik be a Shotokan Karate Stílusszövetség, mely október 10-11-én világbajnokságot rendez Egerben.

A goju-ryu karate rovatban a WKF karate magyar bajnokság második legeredményesebb klubja, a Dynamic Karate Sportegyesület újabb sikereiről tudósít a magazin.

Az IKGA goju-ryu rovatban olvasható a Magyar Goju-Kai Szövetség őszi stílus VB-re utazó válogatott keretének listája, valamint Gogen Yamaguchi (10. dan) könyvének újabb részlete.

A Jundokan goju-ryu rovatban az október 3-i őszi nagy versenyre, a Céghmester Kupára hívják fel a figyelmet, s itt található a kushido országos bajnokság eredménylistája is.

A honto-ryu karate stílus hírei után a fudokan karate országos bajnokság eredményeit, valamint a 20 éves Ercsi HE jubileumi évfordulóját olvashatjuk.

A színes oldalakon található az október 10-11-én Egerben megrendezésre kerülő SKDUN világbajnokság, továbbá a 120 éves Fővárosi Nagycirkusz ünnepi műsorának plakátja. Szintén itt kapott helyet a 21 szamuráj című könyv egész oldalas bemutatása.

A Mitsuya-kai International oldalon a shito-ryu mátészalkai meghonosodásának jubileumi ünnepségéről készült beszámoló.

A kempo rovatban a II. Palota Utánpótlás Kupa és a II. Városnap Küzdelmi Kupa versenyek kaptak kiemelt terjedelmet, s itt olvasható Várszegi Rudolf kempo témájú verse is. A zen bu kan kempo oldalon a sportszervezet Vácott rendezett országos bajnokságának kiemelkedő eseményeként ad hírt a magazin arról, hogy Növényi Norbertnek fekete övet adományoztak, melyet hanshi Lévai László (7. dan) kötött fel a népszerű sportember derekára.

Az aikido rovat első számú híre, hogy beindult a női önvédelmi tanfolyam Budapesten, az MAAE szervezésében.

A WTF taekwondo rovat kiemelt (de nem meglepő) híre: a tisztújító közgyűlésen ismét Patakfalvy Miklóst választották meg a szövetség elnökének. A továbbiakban már a nemzetközi versenyek beszámolói szerepelnek.

Az ITF taekwon-do oldal első tudósítása: Harmat László nagymester, a Magyar ITF Taekwon-do Szövetség elnöke sikeresen vizsgázott VIII. dan övfokozatra. Ezt követi az ITF taekwon-do Európa-bajnokság beszámolója.

A kung-fu rovatban a perugiai WCKA világbajnokság kiemelkedő magyar sikerei (23 arany-, 16 ezüst- és 6 bronzérem) szerepelnek az első helyen.

Most is megtalálhatók a kick-box, kyudo, K-3, jujutsu és jiu-do, könyvespolc rovatok. Az olvasók oldalain ezúttal igen széles a témakör.

Ismét helyet kapott a sport és egészség rovat, melynek témája: "Amikor nem számíthatunk orvosi segítségre".

A judo rovatban kiemelt helyet kapott a szép magyar sikerekkel végződött felnőtt Európa-bajnokság és a Nemzetközi Judo Szövetség által első alkalommal megrendezett veterán judo világbajnokság, melyen kilenc magyar sportoló állhatott a dobogóra. Ezt követi a nyílt masters judo magyar bajnokság eredménylistája, amit a fiatalok versenyeredményei, a diákolimpiák beszámolói követnek. Természetesen most is számos információt találunk "A judosport híreinél", s három év szünet után ismét van "Rejtvény" a magazin végén (a megfejtők között most is számos jutalmat soroslnak ki), melyet két szép topmodell lány fotója követ.

A Magyar Budo legújabb száma megvásárolható az újságárusoknál, a budo sportboltokban, továbbá a keleti küzdősportok jelentősebb hazai versenyein is. A régebbi (55) lapszámok szintén beszerezhetők a jelentősebb budo sportboltokban, illetve a szerkesztőségben.

A szerkesztőség telefon és fax száma: (1)262-4254
E-mail: magyar.budo@t-online.hu magyarbudo@gmail.com
Honlap: www.magyarbudomagazin.hu és www.magyarbudo.hu