EDDIG MEGJELENT SZÁMAINK

A Magyar Budo 2011/1 (tavaszi) szám tartalmából


Magyar Budo Magazin 2011/1 (tavaszi) száma

A magazin 2011/tavaszi számának 2. oldalán a május 27-29-én Székesfehérvárott megrendezésre kerülő 12. SKIEF Európa-bajnokságra és a közelmúltban megjelent Joseph MacLeod: Élni vagy pokolra jutni című könyvre hívják fel a figyelmet.

A 3. oldalon Miló András kung-fu mester elsősorban azokhoz szól, akik tehetnek valamit azért, hogy a fiatalok többet mozogjanak, sportoljanak, és igazán követendő példaképeket állítsanak eléjük.

A budo rovatban XII. résszel folytatódik a "Bushido - a szamurájok etikai kódexe" című sorozat.

A karate-do rovat az MKSZ évadzáró ünnepség beszámolójával indul, azután a kadet, junior és U21-es EKF karate Európa-bajnokság beszámolójával (Tadisi Martial az U21 korosztályban aranyérmet nyert) folytatódik.

A kyokushin karate rovat első oldalán az IKO Kyokushin Stílusszervezet versenyének eredményei olvashatók. A következő oldalon megismerhetjük a márciusban 50. születésnapját ünneplő Bagi László honvéd ezredest, 3. danos mestert, a Honvéd Zrínyi SE szakosztályvezetőjét, aki a kyokushin karatéban is jubileumhoz érkezett, mivel 30 éve kezdet kyózni. Brezovai Sándort (aki immár shihan és 6. danos mester) aligha kell bemutatni a stílus híveinek. Amint az sem meglepő, hogy ismét kiugróan új dologgal kerül a figyelem középpontjába. Ugyanis úgy döntött, hogy a saját útját járva létrehozza a Honkyokushin International Organizationt. Augusztus 1-től pedig ismét beindítja a korábban már bevált uchi-dechi programját.

A shito-ryu karate rovatban az ÁSE klubjainak edzéseiből láthatunk pillanatképeket.

A shotokan karate rovatban az SKS-SKDUN nagykállói shotokan klubját, 5. danos mestereit ismerhetjük meg, valamint tudósítást közöl a magazin a szerencsi országos bajnokságukról (december 4.) és a tardosi edzőtáborról.

A JKA shotokan karate rovatban a magyar sikerekkel zárult Gichin Kupa nemzetközi csapatverseny áll az első helyen.

A wadokarate rovatban a Magyarországi Wado-ryu Karate Szövetség Kodomo Kupa versenyről találunk képes beszámolót.

A wado-kai karate oldalon megismerhetjük Shuzo Imai 8. danos wado-kai karate mestert, továbbá a stílus fiatal tehetségét: Horváth Nóra Virágot.

Az IKGA goju-ryu rovatban részletesen olvashatunk a stílus legjobbjai által a korosztályos EKF Európa-bajnokságon elért dicséretes eredményekről.

A goju-ryu karate oldal vendége: Slezák Anikó (4. dan) mester. Ugyanitt olvashatunk a megalakulásának 5. évfordulójához érkezett Dynamic KSE meredeken felfelé ívelő sikeres útjáról.

A Jundokan goju-ryu rovatban a Fortuna KSE hagyományos kushido országos bajnokságára hívják fel a figyelmet.

A honto-ryu karate oldalon a stílus edző-továbbképzéséről, valamint az edző- és vizsgatáborról számolnak be.

Ismét jelentkezik a nanbudo rovat, melynek kiemelt témája, a doshu soke Yoshinao Nanbu mester által Kecskeméten tartott edzőtábor, és az aktív részvételével megrendezett budo gála. A stílus alapítója ebből az alkalomból adta át shihan Király Józsefnek, a Magyar Nanbudo Szövetség elnökének a 6. dan övfokozatot. Akit (erről lapzártánk után értesültünk) felkértek a Nanbudo Világszövetség elnökének.

A magazin vendége ezúttal Geszty Glória színművész, tévés személyiség, aki régóta rokonszenvez a japán kultúrával és a keleti küzdősportokkal, harcművészetekkel.

A kempo rovatban színes képeket láthatunk a IX. Juhász Ferenc emlékversenyről (egyben kempo Világkupa), melynek ezúttal az érmes versenyzőit is közli a lap.

Az aikido oldalon shidoin Pivony Attila (4. dan aikikai) és dr. Karádi Zoltán gyermekorvos (aki két fiával együtt szintén aikidozik) részletesen mondanak véleményt az aikido gyermekek szellemi és fizikai fejlődésére gyakorolt kedvező hatásáról.

A WTF taekwondo rovat írásai már elsősorban a 2012-es londoni olimpiára készülést célzó bírói táborral, edzésekkel és versenyekkel foglalkoznak.

Természetesen most is megtalálhatók az ITF taekwon-do és kick-box rovatok (ez utóbbiban most is szép magyar sikerekről olvashatunk).

A hapkido oldalon képes beszámolót találunk a sikeres szemináriumról és a horvát bajnokságon elért nagyszerű magyar eredményekről.

A Rendészeti Kiképzők Szövetségének hírei közül kiemelkedik a Károlyi István Gyermekközpont lakóinak szervezett zenés program és karácsonyi ajándékozás.

A kung-fu rovatban megtaláljuk a távolkeleti mozgásformákat ismertető cikk második (befejező) részét.

A K-1 oldalon bepillantást kapunk Japán több nevezetességébe, valamint a tokiói K-1 döntő mérkőzéseibe (a török Alistair Overeem lett az új világbajnok).

A brazil jiu-jitsu rovat fő témája a stílus Európa-bajnoksága, ahol 14 érmet nyertek a magyar harcosok.

Most is megtalálható a hagyományos jiu-do rovat és újra olvashatunk kyudoról.

Az "olvasóink oldalain" megtudhatjuk, hogy a sportújságírók szavazatai alapján kik lettek 2010-ben az Év sportolói, és kik kaptak még szavazatokat. Most sem hiányoznak a harcművészek versei, valamint az örömteli családi hírek "apróságai". Két új szerzőnk két új írása is külön figyelmet érdemel. Pintér Sándor a húsvétról és a húsvéti szokásokról írt, Zahovay Gábor pedig a kubai tapasztalatairól számolt be.

A könyvespolc rovatban újabb részletet olvashatunk Joseph MacLeod: Élni vagy pokolra jutni című izgalmas krimi regényéből.

A judo rovat élén találjuk a 46. OTP Bank Hungária Kupa férfi olimpiai kvalifikációs versenyt, ahol a 73 kg-ban az Ungvári fivérek szerezték meg az első két helyet a bronzérmes japánok előtt. A rovat vendége ezúttal Nagy György, a Magyar Judo Szövetség főtitkára. Természetesen most sem hiányoznak a judosport hírei.

A magazin hátsó borítóján a WTF taekwondo látványos plakátjának mottója: "nem mindig kellenek szárnyak ahhoz, hogy repülni tanuljunk..."

A Magyar Budo legújabb száma megvásárolható az újságárusoknál, a budo sportboltokban, továbbá a keleti küzdősportok jelentősebb hazai versenyein is. A régebbi (62) lapszámok szintén beszerezhetők a jelentősebb budo sportboltokban, illetve a szerkesztőségben.

A szerkesztőség telefon és fax száma: (1)262-4254
E-mail: magyar.budo@t-online.hu magyarbudo@gmail.com
Honlap: www.magyarbudomagazin.hu és www.magyarbudo.hu